1 senduk asam rom atau secukupnya.
1 ekor ikan sungai. Anggaran dalam 1.5 kilo. Biasanya ikan kenerak. Ikan baung, keli, kelah atau tengas pun sedap juga. Daging pun boleh. Apa-apa pun boleh asalkan jangan kayu atau batu udah le
1 inci kunyit hidup
1 daun kesum
20 biji lada atau cili. Ikut rasa. Lagi pedas lagi sedap
Secekak pucuk Paku.
1 biji keledek. Sedang-sedang besarnya.
Terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol. Ikut suka masing-masing. Kalau tak gemar tak payah bubuh
Garam secukup rasa
Kalau ada isi petai ke, jering semai ke, boleh masukkan untuk menambah keenakkannya
Air secukupnya
1 ekor ikan sungai. Anggaran dalam 1.5 kilo. Biasanya ikan kenerak. Ikan baung, keli, kelah atau tengas pun sedap juga. Daging pun boleh. Apa-apa pun boleh asalkan jangan kayu atau batu udah le
1 inci kunyit hidup
1 daun kesum
20 biji lada atau cili. Ikut rasa. Lagi pedas lagi sedap
Secekak pucuk Paku.
1 biji keledek. Sedang-sedang besarnya.
Terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol. Ikut suka masing-masing. Kalau tak gemar tak payah bubuh
Garam secukup rasa
Kalau ada isi petai ke, jering semai ke, boleh masukkan untuk menambah keenakkannya
Air secukupnya
Cara-cara2 membuatnya :
Tumbuk kunyit, lada dan asm rom tadi
Masuk dalam periuk campur terus dengan ikan dan kacau bagi rata
Kemudian masukkan air bersama daun kesum dan biarkan seketika.
Kacau perlahan menggunakan api sederhana kecil.
Apabila ikan masak, masukkan pucuk paku, keledek, terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol dan perasakan dengan garam secukupnya.
Biarkan masak seketika dan angkat.
Sebagai Tuan Rumah, Tak Perlu Susah-Susah, Biar Mak Ngah Yang Uruskan
Hubungi 019-966 0096 Mak Ngah
Hubungi 019-966 0096 Mak Ngah
No comments:
Post a Comment