Sunday, April 13, 2014

Gulai Asam Rom Masakan Negeri Pahang


1 senduk asam rom atau secukupnya.
     1 ekor ikan sungai. Anggaran dalam 1.5 kilo. Biasanya ikan kenerak. Ikan baung, keli, kelah atau tengas pun sedap juga. Daging pun boleh. Apa-apa pun boleh asalkan jangan kayu atau batu udah le
     1 inci kunyit hidup
    1 daun kesum
    20 biji lada atau cili. Ikut rasa. Lagi pedas lagi sedap
     Secekak pucuk Paku.
     1 biji keledek. Sedang-sedang besarnya.
    Terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol. Ikut suka masing-masing. Kalau tak gemar tak payah bubuh
    Garam secukup rasa
   Kalau ada isi petai ke, jering semai ke, boleh masukkan untuk menambah keenakkannya
    Air secukupnya

Cara-cara2 membuatnya :

     Tumbuk kunyit, lada dan asm rom tadi 
     Masuk dalam periuk campur terus dengan ikan dan kacau bagi rata 
     Kemudian masukkan air bersama daun kesum dan biarkan seketika. 
     Kacau perlahan menggunakan api sederhana kecil. 
     Apabila ikan masak, masukkan pucuk paku, keledek, terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol dan perasakan  dengan garam secukupnya. 
     Biarkan masak seketika dan angkat.

Sebagai Tuan Rumah, Tak Perlu Susah-Susah, Biar Mak Ngah Yang Uruskan 
Hubungi 019-966 0096 Mak Ngah

No comments:

Post a Comment