Sunday, April 13, 2014

Resepi Hinava Makanan Tradisi Orang Sabah

bahan-bahan ::
1) isi ikan mentah
2) limau(apa2 jenis limau boleh)/cuka
3) mangga (kalau nak)
4)halia
5)bawang merah (kalau nak guna bawang besar pun boleh)
6) lada /cili padi
7) nak letak sayur pun boleh (cth:peria,timun)
8) garam dan gula (ikut citarasa)


cara-cara nak buat... ::
1) saing ikan, buang tulang dan ambil isinya sahaja kemudian bersihkan
2) kupas dan potong halia,bawang,mangga dan sayur mengikut kesesuaian dan kehendak
3) perah limau untuk dapatkan air/pes nya

4) letakkan isi ikan ke dalam bekas, perahkan / letakkan air limau kedalam bekas berisi ikan tadi kemudian masukkan semua bahan2 lain

PERINGATAN :: limau boleh ditukar dengan cuka .. ikut kehendak... kalau nak makan dengan cuka letak cuka, tapi kalau nak lebih asli guna limau

kemudian, boleh la menikmati kalau anda..makan dengan nasi seakan2 lauk biasa
Sebagai Tuan Rumah, Tak Perlu Susah-Susah, Biar Mak Ngah Yang Uruskan 
Hubungi 019-966 0096 Mak Ngah

No comments:

Post a Comment