Saturday, March 22, 2014

Resepi Apam Perlis



Bahan inti:
2 biji telur
2 cwn santan
3/4 cwn gula
2 SB tepung kastard
2 SB tepung jagung
daun pandan 2 helai
secubit garam
sedikit pewarna hijau 

Cara-cara penyediaan inti:
Campur semua bahan kecuali daun pandan. Kacau guna whisk or sudu hingga sebati/rata...
Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali.
Kemudian, masukkan daun pandan. Kacau dengan api sederhana hingga pekat. Biarkan sejuk sebelum diisikan pada kuih..

Bahan Kulitnya:
2 cwn tepung gandum
2 1/2 cwn air
sedikit garam
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
Cara-cara penyediaan kulit :
Campur kesemua bahan. Blender dan tapis.. (adunan akan kelihatan cair)
Kemudian masak seperti masak kuih dadar or pancake..(aina guna senduk kecil untuk sendukkan 1 keping kulit).. masak sebelah je..tak perlu terbalikkan. Guna fry pan..Better guna fry pan yang kecil untuk dapatkan bentuk yang sama besar.
Setelah masak angkat dan letak di dalam pinggan..
Isikan dengan inti kastard yang telah dibuat tadi..
Kemudian lipat dan tekan hujung kuih tersebut
Tekan dengan sudu untuk mendapat bentuk yang cantik


Sebagai Tuan Rumah, Tak Perlu Susah-Susah, Biar Mak Ngah Yang Uruskan 
Hubungi 019-966 0096 Mak Ngah

No comments:

Post a Comment