Sunday, February 23, 2014

Wadai Kiping Masakan Pengantin Orang Banjar Selangor

Bahan A
Tepung pulut
Sedikit tepung beras
Sedikit air kapur
Air
Garam

Bahan B
Santan kelapa
Gula merah
Gula pasir
Garam
Daun pandan
Durian (penambah rasa)
* sebenarnya tiada sukatan yang tepat, ikut  kepada berapa banyak yang ingin anda buat


Akan Datang Buku Mak Ngah
Cara memasak :
1. Campurkan semua bahan A dalam bekas dan gaul sebati. Kalau lembik tambah tepung, kalau keras sangat tambah air. Asalkan boleh digentel. Gentelkan menjadi bulat dan penyekkan sedikit. Lebih kurang 1-1.5cm. Ketepikan.
2. Masak santan. Masukkan gula merah, gula pasir, garam. Kacau sebati hingga mendidih. Masukkan bahan A yang telah siap digentel tadi. 
3. Masak hingga lembut. 
4. Akhir sekali masukkan daun pandan dan durian.

Sumber http://www.ciklaili.com

Kebanyakan Orang banjar berkulit cerah dan bermata besar. Jadi tidak hairanlah pengantin-pengantin orang Banjar ini nampak begitu cantik dan menarik perhatian. Tradisi asal orang Banajar adalah dari Kalimantan Indonesia. Di sana masyarakat Banjar masih lagi mengamalkan adat-adat perkahwinan mereka.

Sebagai Tuan Rumah, Tak Perlu Susah-Susah, Biar Mak Ngah Yang Uruskan 
Hubungi 019-966 0096 Mak Ngah

No comments:

Post a Comment