Tepung pulut
Sedikit tepung beras
Sedikit air kapur
Air
Garam
Bahan B
Santan kelapa
Gula merah
Gula pasir
Garam
Daun pandan
Durian (penambah rasa)
* sebenarnya tiada sukatan yang tepat, ikut kepada berapa banyak yang ingin anda buat
1. Campurkan semua bahan A dalam bekas dan gaul sebati. Kalau lembik tambah tepung, kalau keras sangat tambah air. Asalkan boleh digentel. Gentelkan menjadi bulat dan penyekkan sedikit. Lebih kurang 1-1.5cm. Ketepikan.
2. Masak santan. Masukkan gula merah, gula pasir, garam. Kacau sebati hingga mendidih. Masukkan bahan A yang telah siap digentel tadi.
3. Masak hingga lembut.
4. Akhir sekali masukkan daun pandan dan durian.
Sumber http://www.ciklaili.com
Kebanyakan Orang banjar berkulit cerah dan bermata besar. Jadi tidak hairanlah pengantin-pengantin orang Banjar ini nampak begitu cantik dan menarik perhatian. Tradisi asal orang Banajar adalah dari Kalimantan Indonesia. Di sana masyarakat Banjar masih lagi mengamalkan adat-adat perkahwinan mereka.
Sebagai Tuan Rumah, Tak Perlu Susah-Susah, Biar Mak Ngah Yang Uruskan
Hubungi 019-966 0096 Mak Ngah
No comments:
Post a Comment