Sunday, February 23, 2014

Masakan Pengantin Orang Banjar Ikan Wadi

Antara bahan yang mesti ada untuk membuat ikan wadi ialah garam, asam keping, ikan sungai kebiasaannya. Boleh juga ikan laut. Beras yang disangai (goreng tanpa minyak) sementara ikan pekasam pula menggunakan beras putih tanpa disangai.

**Cara cara membuatnya:
Bersihkan ikan yang ingin dibuat ikan wadi. Yang terbaik ialah ikan sepat dan puyu. Ikan apa pun boleh...ikut kesukaan anda. Mak try ikan haruan kali ni.taburkan garam atas dan bawah ikan
Biarkan semalaman. Ikan dengan sendirinya akan mengeluarkan air.
Keluarkan air tadi dan masak hingga mendidih (airnya je tau...)biarkan air ikan tadi sejuk
Sangaikan beras hingga warna kuning keperangan-kisar halus(dipanggil samu)
Lumurkan ikan tadi dengan samu hingga betul2 rata.
Masukkan air ikan tadi sedikit sedikit bersama beberapa keping asam keping
Tutup rapat-rapat. Biar hingga seminggu atau lebih baru digoreng
CARA MENGGORENG :
Goreng dalam minyak yang dalam dan api yang sederhana
Goreng bersama hirisan bawang merah dan cili padi.
#Sangat sedap di makan ketika nasi panas
Akan Datang Buku Mak Ngah



Sebagai Tuan Rumah, Tak Perlu Susah-Susah, Biar Mak Ngah Yang Uruskan 
Hubungi 019-966 0096 Mak Ngah

No comments:

Post a Comment