Bahan:-
8 ekor udang galah sederhana besar
2 tangkai cili merah * )
1 biji bawang besar * )
3 ulas bawang putih * )
1 inci halia * )
1 inci kunyit hidup * ) bahan * dikisar
1 biji buah tomato * )
1 cm belacan bakar * )
sedikit gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
Udang dibersihkan dan biarkan kulitnya jangan ditanggal. Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng sekejap. Angkat dan toskan.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan kisar dengan api sederhana. Kacau bahan tumis hingga naik minyak.
Masukkan udang dan gaul rata sebentar.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Gaul sebati biar udang bersalut dengan bahan.
Seimbangkan rasa, tutup api dan hidangkan dan hias mengikut kreativiti.
No comments:
Post a Comment